Bebeğiniz gelişmeye başladığı günü hesaplamak ve gebelik gelişimini takip etmek zor olabilir. Gebelik gelişimi son adet tarihinizin ilk gününden başlasada fetüs gelişimi ilişki tarihinden sonra başlar. Hamilelik için her kadının farklı bir adet dönemi olduğu ve ortak terminoloji kullanmak amaçlandığı için son adet tarihi gebeliğin başlangıcı Kabul edilir.
Gestasyonel yaş(son adet tarihi) adet dönemine göre gebelik yaşını verirken ve fetal yaş ilişki ile başlayan ve büyüyen bebeğin gerçek yaşını verir. Hamilelik için genellikle gestasyonel yaş gebelik yaşı için kullanılır. Ölçümler tepeden tırnağa toplam uzunluğu vererecek şekilde hesaplanır. Daha sonra baş popo, karın çevresi, baş çevresi ve çapı, uyluk kemiği uzunlukları devreye girer.
Hamilelik de yaklaşık 12 – 14 hafta trimester olarak ayrılmıştır. Gebeliğin ilk 13 haftası sonunda 1 hafta dan 13. Haftaya kadar olan dönemi kapsar ve 1., 2. ve 3. ayları oluşur. İkinci trimesterde genellikle 13. Haftada başlar ve 26 hafta civarında sona erer ve 4., 5. ve 6. Gebelik aylarından oluşur. Üçüncü trimesterde 26. Hafta civarı başlar 38– 42. Haftalarda son bulur ve gebeliğin 7, 8 ve 9. Aylarını kapsar.
1 - 2 Hafta – Gebelik Yaşı
Fizyolojik üreme döngüsünde adet döneminiz sona erdiğinde vücudunuzun yumurtlama için hazırlanır. Çoğu kadın için, yumurtlama son adet döneminin ilk gününden itibaren 11 ila 21. gün de gerçekleşir .İlişki sırasında, birkaç yüz milyon sperm vajina içinde bırakılır. Spermler rahim fallop tüpüne geçer.
Eğer döllenme gerçekleşir, yani sperm yumurta içine girip genetik materyali aktarabilirse yeni bir insan için esas olan ve zigot adı verilen 46 kromozom lu bir yapı oluşturur. Döllenmiş yumurta embryo halini alır rahme doğru fallop tüpü yoluyla hareket eder, hücreler bölünerek birkaç gün geçirir, olgun bir blastosist olur ve döllenmeden sonra 6-7 gün içinde blastosist rahim içine gömün ve embriyonik gelişim aşaması başlar. Bu aşamada bhcg gebelik hormone salgılanır.
3 Hafta – Gebelik Yaşı
Embriyonun beyin, omurilik, kalp ve gastrointestinal system temel başlangıcı gelişimi başlar.
4 - 5 haftası – Gebelik Yaşı
Kol ve bacak tomurcukları görünür, ama açıkça ayırt edilemez. Kalp artık düzenli bir ritimde atmaktadır. Plasenta oluşumu başlamıştır ve hCG de dahil olmak üzere bazı önemli hormonları üretilmeye başlar. Ana damarları gelişmemiş bir kan dolaşımı mevcuttur. Göz ve kulak erken formları görülür. Embriyo bu hafta sonuna kadar 5-6mm dir.
6 Hafta – Gebelik Yaşı
Akciğer, çene, burun ve damak oluşumu hemen başlar. El ve ayak tomurcukları ve parmak olacak yapılar perdeli halde oluşur. Beyin karmaşık parçaları oluşumu devam eder. Vajinal ultrason muhtemelen şu anda sesli bir kalp atışı algılayabilir. Embriyonun uzunluğu yaklaşık 12 mm dir
7 Hafta – Gebelik Yaşı
7 haftalık hamile, de fetusde vücut oluşturmak için temel organ gelişimi devam eder. Saç köklerini , meme folikül şekli, göz kapakları ve dilin oluşumu başlar. Dirsek ve ayak oluşumu başlar.
8 Hafta – Gebelik Yaşı
Kulak dıştan ve içten oluşumu devam eder. Yetişkin bir insanda ne varsa bulara şimdi küçük bir embriyo vardır. Kemikleri formasyonu başlar. Yüz hatları olgunlaşmaya devam eder ve göz kapakları artık daha fazla gelişmiştir. Embriyo yaklaşık 25mm uzunluğunda ve bir fasulye büyüklüğündedir.
9 - 13 Hafta – Gebelik Yaşı
10. haftada, embriyo embriyonik dönemin sonundadır ve fetal dönem başlar. Fetusun uzunluğu 7.5 santim büyüklüğe ulaşır. Genitallerde açıkça erkek ya da kadın cinsiyet oluştur, ama hala net ultrasonda görülemez. Göz kapaklarını kapalı tutar. Fetus bir yumruk yapabilir ve bebek diş tomurcukları görünür. Kafası tüm fetusun yarısını oluşturur.
14 - 16 Hafta Gebelik
Ceninin cildi şeffafdır ve Lanugo adı verilen ince bir tüy baş üzerinde oluşmaya başlar. Fetus emmeye başlar ve amniyotik sıvı parçalarını yutar. Her insan kendine ait olan parmak izi artık fetusun küçük parmakları üzerinde gelişir. Mekonyum bağırsakda oluşur ve bebeğin ilk bağırsak hareketi olmasını sağlar. Ter bezleri gelişmiştir, karaciğer ve pankreas sıvısı salgılar üretir. Fetusun uzunluğu 15 cm e ulaşır.
18 - 20 hafta Gebelik
Bebeğin hareketleri anne tarafından daha sık hissedilen bir noktaya ulaşır. Kaş ve kirpik büyümesi ve küçük tırnaklar el ve ayak parmakları üzerinde yükselmeye başladı. Fetusun cildi çok değişiklik geçirir ve yirminci haftasında vernix üretmeye başlar. Vernix amniyotik sıvı dan fetusu korumak için fetüsün cildini kapatan beyaz hamurumsu bir maddedir. Cenin kalp atışı stetoskop tarafından duyulabilir. Fetus 20 santim uzunluğuna ulaşmıştır.
21 - 23 Hafta Gebelik
Lanugo tüyleri artık bebeğin tüm vücudunu kapsar. Fetus yağ gelişmeye başlayıp cilt ise daha az şeffaf hale gelir, yeni doğmuş bir bebek bakmaya başlar. Gözleri tüm bileşenleri geliştirilmiştir. Karaciğer ve pankreas çalışmaya başlar. Fetusun uzunluğu 20-25 santime ulaşır.
26 - 24 Hafta Gebelik
Bebeğiniz bu haftalarda tıbbi teknolojik yardımla hayatta kalabilir. Cenin uyku ve uyanma döngülerini anne fark etmeye başlar. Fetus reflex harketleri başlar ve akciğerlerde hava keseleri oluşumu gerçekleşir. Beyin önümüzdeki birkaç hafta içinde hızla gelişir. Beyin Sinir sisteminin bazı fonksiyonlarını kontrol etmek için yeterince gelişmiştir. Fetüsün boyu yaklaşık 35 santime ulaşmıştır.
27 - 32 hafta Gebelik
Fetüs gerçekten önümüzdeki birkaç hafta içinde depolarını doldurur, vücutta yağ depolanması gerçekleşir, uzunluğu 37.5-45 santime ulaşır. Akciğerleri henüz tam olarak olgun değildir, ama bazı ritmik solunum hareketleri görülür. Kemikleri tam gelişmiş, ama yine de yumuşak ve esnektir. Fetus kendi kalsiyum, demir ve fosfor depolar. Göz kapakları , ilk üç aylık dönem sonundan bu yana kapalıdır, 28.haftadan sonra açılabilir
33 - 36 hafta Gebelik
Bu haftalarda bebeğin kafasının doğum için hazırlanır.zamandır. Fetus daha hızlı kilo almaya başlar. Lanugo tüyleri saç dökülmesiyle ortadan kalkar ve cilt daha az kırmızı ve buruşuk olur. Fetus boyu artık 45-50 cm e gelir
38 - 40 Hafta Gebelik Yaşı
38 haftalık fetüs olgun olarak kabul edilir ve herhangi bir zamanda doğum yapmaya hazırdır. Bebeğiniz daha büyüdükçe, fetus hareketlerinde değişiklik fark edebilirsiniz. Eğer fetal hareketlerde bir düşüş fark ederseniz, doktorunuzla iletişime geçiniz. Tırnakları uzun büyümüştür.
Doğumdan sonra kesilmesi gerekir. Küçük meme tomurcukları her iki cinste bulunurlar. Annesi hastalığına karşı korumaya yardımcı olacak antikorlar ile fetus sağlıyor. Tüm organları gelişmişti, akciğerler her şekilde doğum gününe kadar olgunlaşmaya devam eder. Fetüsün boyu yaklaşık 48-52 cm dir.
Hocam merhaba öncelikle ben nişanlımla yuzeysel ilişkiye girdim nişanlımin adetinden sonra vajinasindan bi kaç damla kahverengi bi akıntı olmuş sizce neden yani hamile mı nişanlım ondan korkuyoruz
Bhcg gebelik testi ile sonucu öğrenebilirsiniz
Copyright 2024 Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Ankara Prof. Dr. Önder Koç. Tüm Hakları Saklıdır.
web tasarım