Hamilelik sırasında birçok kadın vücutlarındaki fizyolojik değişiklikleri farkeder. Bunlardan en önemliside rahmin büyümesidir. Rahim gebelik sırasında katlanarak büyür.
Rahmin hamilelik sırasında bir balon gibi şiştiğini düşünebiliriz. Gebelikten önce rahim bir portakal büyüklüğünde olup ve kalça kemik içinde yer almaktadır. İlk üç ayda rahim büyüklüğü yaklaşık 12 haftalık hamile kadında rahim iri bir portakal büyüklüğüne ulaşır ve kalça kemiği dışına çıkmaya başlar.
İkinci trimesterde rahim küçük bir kavun boyutuna ulaşır. Artık pelvis içinde sığmaz. Üst sınırı göbek ve göğüs arasında yer alır.
Rahim büyüdükçe organları iterek kasların ve bağların çevresindeki gerginlik oluşturur. Bu büyük olasılıkla bazı ağrıları neden olur, ama bu durum tamamen fizyolojiktir. Gerilme ağrıları olarak nitelenir. Ilık su banyosu, sıvı alımı ve duş önerilir. Basınç nedeniyle göbek deliği dışa dönebilir. Doğumdan sonra düzelir.
20 haftalardan başlayarak kalça kemiği ve rahim üst mesafesi arası ölçümler ile rahimin her hafta 1 cm yukarı çıktığı görülür.. Rahminizin üst kısmınz fundus adı verilir. Bu ölçüme ölçüm fundal yükseklik denir.Ölçülen santimetre hamilelik haftasını işaret eder. Örneğin 24 santimetre ölçmek ise o zaman 24 haftalık hamileliği gösterir.
Üçüncü üç aylık dönemde rahim büyüklüğü bir karpuz kadar olacaktır. Tam erişkinliğe ulaştığında rahim kasık bölgesinden göğüs kafesinin altına kadar uzanacaktır. Doğum için hazırlana bebeğin kalça kemiği içine doğru inmesi gerekir.
Doğum sonrası rahim yavaş yavaş hamilelik öncesindeki boyut ve pozisyonuna döner. Bu işlemi tamamlanması lohusa döneminde olur ve 6-8 hafta kadar sürer.
Copyright 2024 Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Ankara Prof. Dr. Önder Koç. Tüm Hakları Saklıdır.
web tasarım