Kolposkopi işlemi çeşitli büyütme kapasitesine sahip bir mikroskop olan kolposkop cihazı ile gerçekleştirilir. Bu cihaz Rahim boynu olan serviks, vajen ve vulvayı büyüterek gösterir.
Serviks ve vajinanın değerlendirilmesi kötü huylu hücrelerin renk, şekil ve damarlanma yapılarındaki değişikliklerin değerlendirilmesi esasına dayanır.
Kolposkopi rahim ağzı kanserine sebep olabilecek hücresel değişikliklerin erken tanı almasını sağlamaktadır. Kolposkopiyi uygulayan kişinin anormal hücre görüntüleri konusundaki deneyimi tanısal doğruluğu artırır. Çünkü biopsi şüpheli bölgeler üzerinden alınır.
Doğru yerden alınmayan biopsiler tanısal doğruluğu azaltır. Kolposkopinin temel amacı kanser öncülü ve erken evre kanser lezyonlarını tespit edip erken tedavinin yapılmasıdır.
Kolposkopi jinekolojik muayene masasında standard jinekolojik muayene ile başlar. Vajen akıntıları temizlendikten sonra vajen ve serviksin şüpheli alanlarının tespiti için özellikli solusyonlar ile ortam ıslatılır. Belli süre sonrasında kolposkopi kamerası Rahim ağzına yaklaştırılır. Rahim ağzında anormal renk değişimi ve damarlanma görüntüsü olan bölgelerden biopsi yapılarak parça patolojiye gönderilir.
Kolposkopi ile yönlendirilmiş biopsi doğru tanıya ulaşmanın olmazsa olmazlarındandır.
Kolposkopi Ankara birkaç çeşit büyütmede lens içeren bir mikroskopik kameradır. Kamera yapısı Rahim ağzını, vulva ve vajeni değerlendirmek üzere yapılandırılmıştır. Kolposkopik kamera görüntüsünün ekranlara aktarılmasıyla kayıt alınabilmekte, görüntü hastayla paylaşılabilmektedir. Lens büyütmesi 7.5-30 büyütme arasında değişebilir. Küçük büyütmeler lezyonların ayırt edilmesini sağlarken, büyük büyütmeler özellikle damarsal yapıların değerlendirilmesini ve detay lezyon görüntüleri sağlar.
Görüntünün hastayla paylaşılması hastanın işleme uyumu açısından büyük önem taşır. İşlem sırasında anestezi yapılması gerekmez. Birden fazla şüpheli alandan yapılacak biopsiler tanısal doğruluğu artırabilir. Işlemde kullanılan sıvılardan asetik asit anormal hücrelerin beyaz görüntü vermesine, lugol solusyonu ise anormal hücrelerin koyu kahverengi boyanmasına neden olur. Bu bölgeler kolposkopinin biopsi yapılmasını işaret ettiği bölgelerdir.
Kolposkopi tek başına tanısal değer taşımaz. Mutlaka öncesinde servikovajinal smear ve kolposkopide alınan biopsinin deneyimli patolog tarafından değerlendirilmesi gerekir. Işlem öncesinde smear alınması 6 haftayı geçmişse smear alınması önerilir çünkü LSIL patolojilerin %50-60, HSIL patolojilerin %30 kendiliğinden düzeldiği görülür.
Kolposkopi standard jinekoloji muayenesi sırasında vajene Rahim ağzının ve vajenin duvarlarının net görülmesini sağlayacak spekulum kullanılması ile başlar. Ardından vajinal salgılar kuru ve serum fizyolojik ile ıslatılmış gazlı bezle silinir. Bölgeye asetik ve ardından lugol solusyonları uygulanır. Solusyon uygulandıktan bir dakika sonra kolposkopi kamerası vajen ağzına yaklaştırılır. Rahim ve vajen duvarları kamerada odaklanır. Şüpheli bölglerden biopsi işlemine geçilir.
Alınan biopsi doku parçaları formaldehit ile fikse edilip laboratuara gönderilir. İşlem için genel anestezi yada lokal aneztezi uygulanmasına gerek yoktur. Lokal anestezi iğnesinin yaratacağı ağrı ile biopsi işlemi ağrısı yakındır.
Kolposkopi yapılmasını gerektirecek durumları sıralayacak olursak
Kolposkopi Fiyatı jinekolojik muayene, kolposkopi işlemi ile değerlendirme, kolposkopi cihazı ile yönlendirilmiş bölgeden biopsi alınması ve biopsinin patolojik değerlendirilmesi işlemlerinden oluşan pakete verilen fiyattır. İşlemde tek kullanımlık muayene aletleri ve steril saklanan biopsi forsepsi kullanılır. Biopsi alınan forseps steril olarak kullanılır. Biopside alınan doku örnekleri formaldehit solusyonu içinde anlaşmalı laboratuarımıza gider.
Kolposkopi işlemi bir poliklinik işlemidir. Bu nedenle hasta işlem sonrası günlük hayatına devam edebilir. Kolposkopi sırasında biopsi alınması nedeniyle bir kaç gün vajinal lekelenme yaşanabilir. Bir iki gün ağrı kesici kullanımı gerekebilir. Biopsi bölgesinde yada Rahim iç duvarında düşük olasılıkla enfeksiyon gelişebilir ve antibiotic tedavisi gerektirebilir.
Kolposkopi işlemi öncesi smear tetkikinin 6 haftayı geçmemesi önerilir. Smear sonuçlarının zaman içinde değişme olasılığı olduğu için kolposkopiye aldığımız hastalarda güncel smear sonuçları talep etmekteyiz. Kolposkopi işlemi yaklaşık olarak 30 dakika sürer. Smear sonucunda gelen hücre tipine göre hastaya küretaj işlemi uygulanması durumunda işlem beklenenden uzun sürebilir.
Eğer smear sonucu ASC-H, HSIL, AGC, Adenokarsinoma insitu gibi patolojilerden biri gelirse mutlaka hastaya endoservikal küretaj işlemi uygulanmalıdır. Gebelik ihtimali varsa endoservikal küretaj işlemi düşüğe yol açacağı için kaçınılmalıdır.
Kolposkopi rahim ağzı yada vajen bölgesinde biopsi alınacak şüpheli bölgelerin işaretlenmesi için geliştirilmiş bir tekniktir. Kolposkopi ile yönlendirilmiş biopsi Rahim ağzı kanserinin erken tanısında altın standarttır. Asetik asit ve lugol solusyonları ile işaretlenen yerlerin tespit edilmesi aşamasında klinisyenin konudaki tecrübesi önem taşır. Doğru yerden alınan biopsiler tanının erken konulmasını sağlarken, biopsinin doğru yerden alınmaması tanıda gecikmelere yol açacaktır.
Kolposkopi sonucunda elde edilen doku biopsisi 3-4 gün içinde sonuçlandırılır. Smear bulgusu ile patoloji sonucu uyumu karşılaştırılır. Sonuç smear le aynı çıkabilir yada ilerlemiş olabilir. Gerilemiş olması durumunda biopsi alınan yerler tekrar gözden geçirilir. Biopsi sonucuna göre tedavi yada izlem şeması yapılır. Sonuçlar iyileşene kadar hasta yakın takibe alınır.
Copyright 2024 Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Ankara Prof. Dr. Önder Koç. Tüm Hakları Saklıdır.
web tasarım