Tüp bebek tedavisi, genel olarak bir yada daha fazla yumurta ilaçlarla uyarılır ve ultrason eşliğinde iğne ile yumurtalık foliküllerinden toplanır.
Yumurtalar laboratuar şartlarında döllenir ve oluşan embriyo rahim boşluğuna bırakılır. Bu basamakların oluşması yaklaşık 2 hafta alır ve bu süreye IVF siklusu adı verilir.
İlk tüp bebek tedavisi gebeliğinin 30 yıl önce sağlanmasından bu yana dünyada 4 milyondan fazla bebek tüp bebek tedavisi gebeliği ile dünyaya gelmiştir. Başarı oranları ve tecrübe artıkça tüp bebek tedavisi endikasyonları artmıştır.
Önemli olan üreme tıbbında hangi hasta grubunun tüp bebek tedavisi uygulamasına ihtiyaç duyduğunun tesbitidir.
Tüp bebek tedavisi (IVF) doğurganlığa yardımcı olmak veya genetik sorunları önlemek ve çocuk sahibi olmaya yardımcı olmak için kullanılan karmaşık bir prosedür dizisidir. İşte IVF tedavisinde yer alan aşamalara genel bir bakış:
Amaç: Yumurtalıkları birden fazla yumurta üretmeleri için uyarmaktır.
Hasta, yumurtalıkların normalden daha fazla yumurta üretmesini teşvik etmek için 8-14 gün boyunca doğurganlık ilaçları (FSH ve LH gibi hormonlar) alır. Bu süre zarfında, hastanın hormon seviyeleri ve folikül büyümesi kan testleri ve ultrasonlar aracılığıyla yakından izlenir.
Amaç: Yumurtalıklardan olgun yumurtaları toplamaktır.
Foliküller genellikle 8-14 gün sonra hazır olduğunda, yumurta olgunlaşmasını tamamlamak için hCG veya başka bir ilaç enjeksiyonu yapılır. Yaklaşık 34-36 saat sonra, sedasyon altında foliküler aspirasyon adı verilen küçük bir cerrahi işlem gerçekleştirilir. Her yumurtalığa ince bir iğne sokularak yumurtalar toplanır.
Amaç: Yumurtaları döllemek için sperm elde etmektir.
Genellikle yumurta toplama işlemiyle aynı gün sperm örneği toplanır. Bazı durumlarda sperm daha erken toplanıp dondurulabilir. Sperm örneği, sağlıklı ve hareketli spermleri geri kalanından ayırmak için işlenir.
Amaç: Yumurtaları ve spermi birleştirerek embriyo oluşturmaktır.
Döllenmiş yumurtalar (şimdi embriyo olarak adlandırılır) uygun gelişimi sağlamak için izlenir.
Amaç: Embriyoları transfer için hazır olana kadar büyütmektir.
Embriyolar, daha yüksek bir implantasyon potansiyeline sahip olan blastosist aşamasına ulaşana kadar 3-5 gün boyunca özel bir ortamda kültürlenir. Embriyolar değerlendirilir ve en sağlıklı olanlar transfer için seçilir. Bazıları gelecekte kullanılmak üzere dondurulabilir.
Amaç: Embriyoları uterusa yerleştirmektir.
Seçilen embriyo(lar) ince bir kateter kullanılarak hastanın uterusuna transfer edilir. Bu, ultrason rehberliğinde gerçekleştirilen basit ve genellikle ağrısız bir işlemdir. Hastaya bebeğin tutunacağı yer olan Uterus Endometrium dokusunu desteklemek ve gebeliğin devam etmesine yardımcı olmak için progesteron veya diğer hormonlar verilebilir.
Amaç: IVF döngüsünün başarılı olup olmadığını belirlemektir.
Embriyo transferinden yaklaşık 10-14 gün sonra, hCG seviyelerini ölçerek gebeliği kontrol etmek için bir kan testi yapılır. Test pozitif çıkarsa, gebelik erken ultrasonlar ve kan testleri ile izlenir. Negatif ise, hasta ve doktor daha ileri tedavi veya başka bir döngü için seçenekleri tartışabilir.
Her aşama önemlidir ve başarılı bir gebelik şansını artırmak için dikkatli izleme ve karar vermeyi içerir.
Her yuva mutlu bir aile birliği umudu ile kurulur, yuvanın neşesi de çocuklardır ancak bazen kişiler normal şartlarda anne baba olamazlar. O zaman akıllara iki yöntem gelir birincisi tüp bebek tedavisi ile hamileliğinde tadına vararak çocuk sahibi olmak ikincisi yetiştirme yurtlarından evlat edinmek. İlk şık insanlara daha cazip geldiğinden ve ebeveyn olabilme olabilme şanslarını bu yönde denerler.
Üstelik bu tedavi yöntemi eskisi kadar kişilere maliyeti olmadığı için hatta sosyal güvencesi olan insanların raporlu olma durumlarında masrafın büyük bir kısmını devletin karşıladığı bir tedavi olmaktadır.
Peki, nerede yaptırılabilir? Ülkemiz sınırları içerisini temel alırsak bu konuda uzman pek çok tüp bebek merkezi mevcuttur. Bu tür kliniklerin geneli özel işletmelerde olsalar da birkaç devlet hastanesi de bu imkânı anne baba olmak kişilere sunmaktadır.
Tüp bebek tedavisine karar verildiği zaman önce klinik sonrada tüp bebek doktoru araştırmaları iyi yapılarak çocuk sahibi olabilme şansınızı artırabilirsiniz. Çünkü kişiler bu yönteme maddiyattan çok umut bağladıkları için başarısız olunan her deneme büyük psikolojik bir yıkım haline gelir. Aslında bu tedavi yöntemi de kendi arasında birkaç farklı uygulamaya ayrılır.
Yaşınıza ve rahatsızlığınıza bağlı olarak gittiğiniz uzman sizde başarı oranı en yüksek tedaviden önce şartlarınıza uygun olanı önerir ve tedaviye başlar. İşin aslı bu tedavi yöntemi uzun ve zorlu bir süreçtir, sabırlı olmalı ve bebeğinize kavuşacağınız günü beklemelisiniz. Bazen ilaçlar ile başlayan tedaviler gerektiğinde ufak operasyonlar ile de devam edebilir.
Tüp bebek tedavisi fiyatları 2024 yılında işlemin yapıldığı laboratuar, kullanılan ilaç miktarı, işlem öncesi ek yapılan histereskopi işlemi gerekliliğine göre değişmektedir. Elde edilen embryo sayısı yeterli ise ve transfer edilecek embryo dışında yüksek kalitede embryo varsa dondurma saklama yöntemi hastaya önerilebilir. Bu işlem ek ücrete tabidir.
Eğer başarısız transferlerden sonra yapılan bir tüp bebek işlemi gerekliyse bu durumda hastaya biopsi işlemi maliyeti ek olarak yansıtılabilir. Erkek faktörüne bağlı infertilitede sperm mastürbasyonla elde edilemiyorsa testis biosisi ile sperm elde etme işlemi fiyata eklenir.
Tüp bebek tedavisi fiyatı kliniğimizde ilaç destekli yumurtlama takibi, hormon tahlilleri, anlaşmalı laboratuarda yumurta toplama ve transfer işlemleri şeklinde bir paket olarak fiyatlandırılır.
Kan tahlilleri anlşamalı laboratuarlarımıza gönderilerek yaptırılır. Tüp bebek tedavisi fiyatı ilaç tercihini en ekonomik koşullarda yüksek başarı ile sonuç veren ilaçlardan indirimli olarak yapmasına yardımcı olur.
Yumurtlama bozukluğu olan hastada en yüksek tüp bebek başarısı elde edilir. İlaçlarla yumurtlama artırılır. Tüp bebek uygulaması ilede çok sayıda embiryonun döllenmesi sağlanır.
Tüp bebek sikluslarında en düşük başarı azalmış yumurtalık rezervi hastalarında görülür.
Tüp bebek tedavisi sonucunda gebelik oranı, transferlerde birden fazla embryo kullanılması normal doğal gebelik oranlarına göre tüp bebek gebelik oranlarının daha yüksek olmasını sağlamıştır. İlk 6 siklusda gebelik oranları aynı kalır. 4. Denemeden sonra minimal düşmeye başlar.
Tüp bebek tedavisi yapıldıkça karşımıza bazı istatistiksel sonuçlar da çıkar. Herkes tarafından bilinir ki genç kadınların hamile kalma olasılığı çok daha yüksek ihtimaldir. Başarılı bir hamilelik şansının çok düşük olduğu düşünülürse tüp bebek tedavisi 42 yaş üstü kadınlar için genellikle önerilmemektedir.
2010 yılında, canlı doğumla sonuçlanan tüp bebek tedavilerinin başarı yüzdesi aşağıdaki gibidir:
Yukarıdaki yüzdeler göz önüne alındığında yaş ilerledikçe Tüp Bebek tedavisinin başarı yüzdesinin de aynı oranda azaldığını görmekteyiz.
Yaş ve kısırlık tanısından sonra tedaviye kadar geçen süreç, geçmiş üreme ve doğum öyküsü tüp bebek başarısını etkileyen faktörlerdir.
30 yaş altında 1 yıllık, 30 yaş üstünde 6 aylık beraberliğe rağmen gebelik gerçekleşmez ise değerlendirme ve yardımcı üreme teknikleri uygulama zamanı gelmiştir. Yapılan incelemelerde kadın tüplerindeki tıkanıklıklar, erkek faktörü olarak sperm hareketlilik, sayı ve şekil bozukluklarına tüp bebek önerisi yapılırken bazen başarısız aşılama yada yumurtlama tedavileri sonrası tüp bebek tedavisi önerisi yapılabilir.
Örnek olarak verirsek tüplere hasar vermiş yada yumurta rezervine zarar veren çikolata kisti hastalığında yada yumurta rezervi azaldığı durumlarda direkt tüp bebek önerilebilir. Yumurtlama zorluğunun olduğu polikistik yumurtalık hastalığında başka bir tüp bebek emdikasyonu olabilir. Sık gebelik kayıplarında yada ailesel genetik hastalık taşıyıcılığında da genetik embryo incelmesi amaçlı tüp bebek tedavileri önerilebilir. Başarı İçin doğru endikasyon ve kadın yaşı büyük önem taşır.
Kadın yaşı artışı ile elde edilecek yumurta sayısı ve başarının düştüğü bilinmelidir.
Tüp bebekte ilaç tedavisi kontrollü ovaryan stimulasyon uygulamasıdır. Yumurtalık antral folikülerinin çaplarını ilaç etkisi büyütülmesi işlemidir. Fizyolojik olarak bir adet follikül gelişirken ilaç etkisiyle çok sayıda yumurta taşıyan folikül çatlama ve olgun yumurta atma büyüklüğüne girer.
İlk yapılan tüp bebek uygulamalarında doğal gelişen tek yumurta kullanılmıştır. Bu metod ile başarı düşük olmuştur. Ovulasyon indüksiyonu ile Senkronize olarak çok sayıda folikülün gelişmesi ile çok sayıda olgun yumurta elde edilmiş ve dölleme yapılabilmiştir. Çok sayıda embryonun aynı anda rahime transferi tutunma oranlarını artırmıştır. Bu tedavilerin sonuçları olarak çoğul gebelik oranları artmıştır.
Çoklu folikül gelişimi ağızdan alınan yumurta büyütücü hormon tableti sitrat yada tamoksifen gibi ajanlarla sağlanabileceği gibi, bizim kliniğimizde ve çoğu tüp bebek protokollerinde günlük FSH enjeksiyon iğneleri kullanılmaktadır. GnRH analogları denen ajanlar ile endojen LH artışları önlenir. Human yumurta çatlatma hormonu (hCG) , LH yerine yumurtlamayı tetiklemek için kullanılır ve foliküller uygun boyuta gelince olgun yumurta elde etmek için uygulanır.
Uzun protokol: Tüp bebek siklusundan önceki adet döneminde ilaç başlanır. Bu GnRH agonistleri, antagonisti veya doğum kontrol haplarıyla olur. Sıklıkla GnRH agonistleri uygun fiyatlarından dolayı tercih edilir.
Kısa protokol: Adet döneminde ilaçların başladığı protokoldür. Stimulasyon , human menapozal yumurta büyütücü iğne veya FSH ile sağlanır. Erken Yumurtlama GnRH agonisti veya GnRH antagonisti ile önlenir. GnRH antagonisti kısa protokolde tercih edilen ajandır. Adetle başlanan FSH dan sonra en önde giden folikül 14 mm ulaşınca eklenir.Erken LH artışının önlenmesinde yardımcıdır. Etkin olarak hipofizi baskılar.
Uzun protokolde önceki adet döneminin luteal döneminde 2 hafta süreyle GnRH agonisti kullanılır, down regülasyon salgılanarak hipofiz bezi yumurta büyütücü iğne üretimi baskılanır. Erken LH artışı baskılanarak erken yumurtlama önlenir. Günlük 0.5 ile 1 mg arası erken yumurta çatlamasını önleyen hormon ciltaltı kullanımı uygundur. Serum E2 seviyelerinin 30 un altına düşüşü ile hipofiz baskılanması doğrulanır. Doğum kontrol haplarına ek olarak kullanılan GnRh agonistleri ile yumurtalık stimulasyon etkileri ortadan kalkar. 1 hafta doğum kontrol hapıyla, 1 hafta tek başına kullnılır, dozu düşülerek adetle birlikte hMG veya FSH başlanır.
GnRH agonist flare protokol: Zayıf cevap veren hastalarda GnRH agonisti yumurtalık stimulasyonu ajanlarıyla birlikte verilebilir. Adetin 3. Günü yada oral kontraseptif bırakıldıktan 5 gün sonra 40 mcg sabh ve akşam olarak verilir. Çoğunlukla berberinde 600 IU FSH veya hMG verilir. Erken yumurta çatlamasını önleyen hormon folikül büyümesine ek katkı sağlar, erken LH artışını önler.
FSH ve LH nın birlikte kullanımı: 35 yaş üstü kadınlarda birlikte kullanımının implantasyon ve gebelik oranlarını artırdığı gösterilmiştir. LH dozu 150 IU olarak tespit edilmiştir. Birlikte kullanım yumurtalık stimulasyonunu artırır. hMG içeriğinde hem FSH hemde LH içerir.
Yumurtlamanın tetiklenmesi yumurtalık foliküllerinin 2 yada daha fazlasının 18 mm çapı geçerek ovulasyonun başlamasıdır. Üriner ve Rekombinant hCG ilaçları yumurtlamayı tetikleyici olarak kullanılır. GnRH agonistleri bazı ülkelerde yumurtlama tetikleyici olarak kullanılmaktadır.
Bu olay düşük cevap veren yada aşırı cevap veren hastalarda yaşanır. %7-20 hastanın siklusu iptal ile karşı karşıya kalır. Ertelenen siklusların %84 ü yumurtalıkların ilaca hiç cevap vermemesi nedeniyle gerçekleşirken, %5 I aşırı cevap nedeniyle ertelenir.
Yumurta toplama transvaginal ultrasona takılmış yumurta toplama iğnelerinin direkt olarak folikül içine girerek folikül sıvısını aspire etmesiyle oluşur. hCG uygulamasından 34-36 saat sonra gerçekleştirilir.Anestezi altında gerçekleştirilmesi uygundur. Potansiyel enfeksiyon kompliksyonu nedeniyle işlem sonrası antibiotik kullanımı önerilir.Ultrason ile yumurta toplama tekniği gelişmeden önce yumurta laparoskopik olarak toplanıyordu.
Fertilizasyon yada dölleme işleminde toplanan yumurtalar spermatozoa ile kültür ortamında karşılaştırılır. Hafif erkek faktörü olan hastalarda toplanan yumurtalar spermatozoa ile karşılaştırılır.döllenme ihtimali yüksek konsantrasyonlu sperm kullanılarak artırılabilir. Eğer başarısız fetilizasyon girişimleri olduysa yada ağır erkek faktörü infertilitesi varsa mikromanipulasyon ile intrasitoplasmik sperm enjeksiyonu (ICSI) yapılmalıdır. Fertilizasyon başarısı %70 dir.
İşlemin yapıldığı laboratuarda kültür ortamında 17 saat sonra 2 hücreli Pronüclei içeren zigot12-14 saatlik bölünme sürecinden sonra 72 saatte 8 hücreli safha, yumurta toplamadan 5 gün sonra blastosist safhasına geçer. İmplantasyon yumurta toplamadan 7 gün sonra gerçekleşir.
Hatching embryonun genişlediği ve endometriuma implante olabilmek için zona pellucidayı kırdığı durumdur. Asiste hatching 3. Gün embryosu zona pelucidasının kimyasal yada mekanik olarak açıldığı durumdur. İşlem implante olan embryo sayısını artırı.2 den fazla başarısız tüp bebek uygulaması , kötü kalite embryo ve yaşlı kadınlarda önerilebilir.
Eğer PGD planlanmışsa embryo biopsisi oosit aspirasyonundan 72 saat sonra yapılır. Embryo kültürü bopsi yapılan blastomer için yapılır. Bu inceleme transfere kadar sürer.
Dölleme işlemi sonrası embryolar bir süre kültür ortamında bulundurulur. Çoğu hastada (%55) yumurta toplamadan 72 saat sonra embryolar transfer edilir. Üçüncü gün transferinin gebelik oranları ikinci günden yüksektir.
5. gün transferi(blastosist safhası) 3.gün tranferinden sonra en çok tercih edilen zamandır. Daha az embryo transfer edilerek yüksek gebelik oranları yakalanabilir. 5. Günde daha kaliteli embryolar seçilir. Blastosist evresi denen 5. Güne kadar beklenmesi doğal ilişki sürecinde döllenen yumurtaların rahme tutunduğu zamandır. Eğer PGD (preimplantasyon genetic tanı) planlanıyorsa blastomer gücrelerinden yapılan genetic incelemeye zaman kalır. Normal genetik yapıda embryolar transfer edilir. Canlı doğum oranları 5.gün embryolarında 3. Güne göre yüksektir.
5.gün embryo transferi tüm hastalar için en iyi tedavi olmayabilir. Bazı vakalarda embryonun laboratuar ortamında 5. Güne kadar yaşayamaması durumu olabilir. Böyle durumlarda embryoyu 5. Güne beklemeden erken olarak rahime yerleştirmek mantıklı olabilir. Bu hastalarda 5. Güne gitmenin belirgin bir avantajı olmaz.
Embryolar Rahim içerisine Rahim boynu denen serviksten geçen kateter yada borucuklar yardımıyla iletilir. Transfer sırasında ultrason kullanımı ve doğru teknik kullanımı transfer başarısını artırır. Kişiye özel sert yada yumuşak kateter kullanımları tercih edilebilir. Transfer edilecek embryolar kateter içine 20 microlitrelik transfer sıvısı ile yüklenir. Ulrason eşliğinde Rahim boşluğu tepesine değmeden 1-2 cm uzaklığa Rahim içine bırakılır. Rahim tepesine kateterle dokunmak Rahim kasılmalarını tetikleyebilir. Bu işlem başarısını düşürür.
İşlem sonrası kateterin içinde kalan embryo olup olmadığı kontrol edilir. Post-procedure, the catheter is checked to ensure there are no retained embryos. Tranfer sonrası Rahim ağzından embryolar dışarı atılabilir, buna karşın yatak istirahatinin tutunma oranlarını artırdığını kanıtı yoktur. Buna ragmen sık yapılan önerilerdendir. Embryo yapıştırıcı medium gibi tekniklerinde klinik gebelik oranlarını artırdığı gösterilememiştir.
Transfer edilen embryo sayısı anne yaşı, elde edilen yumurta sayısıve dondurma için embryoların uygunluğuna göre karar verilir. Birden fazla embryo transfer gebelik ihtimalini artırır. Fakat aynı zamanda çoğul gebelik ihtimalide artar. Genç hastalarda ikiden fazla embryo transfer edilmemelidir. Tutunma oranları düşük olduğu için yaşlı hastalarda dah yüksek sayıda embryo transfer edilebiilir. Hasta odaklı tedavilerde yüksek sayıda yumurta elde edilen ve yüksek sayıda embryo elde edilen sikluslarda gebelik oranları artar.
Endometrial duyarlılığın embryo yapışma oranlarında önemli etkisinin olduğu bilinmektedir. Endometrial yapışma hassasiyetini artırmak için luteal dönemde yani yumurtlama sonrası ayın 2. Yarısında progesteron uygulamak klnik pratikte sık uygulanır. Progesteron uygulaması sıklıkla yumurta toplanma günü yada embryo transferi günü başlanır.
Pozitif gebelik testine kadar yada ilk üç ayın sonuna kadar kullanılabilir. Kas içine yapılan yağ içinde eriyik progesterone iğneleri yada vajinal olarak uygulanan progesterone kapsülleri yada jelleri eşit etkilidir. Ağızdan kullanılan progesteronun daha az etkili olduğu görülmüştür. Bu dozlar doğum kusurları yada virilizasyon eetkileri yoktur. Kas içi progesterone hastalar için biraz ağrılıdır fakat luteal faz kanaması vajinal progesterondan azdır. HCG, progesteronla birikte yada tek başına kullanılabilir progesterondan daha etkili değildir. OHSS dediğimiz yumurtalık aşırı stimulasyon sendromunu tetikler. Yapılan araştırmlarda östrojen uygulanmasının gebelik oranlarını artırmadığı gösterilmiştir.
Tranfer edilen embryolar dışında kalan embryolar gelecekte kullanmak için dondurulabilir. Dondurulabilirlik aslında embryo kalitesinin bir göstergesidir. Dondurulmuş embryoların %10-20 si erime işleminden canlı çıkmaz. Bunun dondurma sırasında embryonun farkedilemeyen bir hasar görmesi nedniyle olduğu düşünülmektedir. Dondurulmuş –çözünmüş embryolardan elde edilen gebeliklerde taze elde edilen gebeliklere göre düşük doğum ağırlığının, erken doğumun ,gelişme geriliğinin ve doğum esnasında kayıpların daha az görüldüğü tespit edilmiştir. Dondurma için hem yavaş, hemde hızlı(vitrifikasyon) dondurma yöntemleri güvenle uygulanabilmektedir.
Dondurma-çözünme sikluslarından gelen gebelik başarısının yüksek olmasının nedeni olarak Rahim içi endometriumun donmuş- çözünmüş sikluslarda yüksek östrojenin olumsuz etkisine maruz kalmayışı, düşük serum E2(kadınlık hormonu)düzeyinin plasental yerleşmeye olumlu katkısı, donmuş-çözünmüş sikluslarda hayatta kalan embryo kalitesinin yüksek olması sayılabilir. Donmuş-çözünmüş embryo transferlerinde dış gebelik oranlarıda taze embryo transferindekilere göre düşüktür. Taze embryo transferlerinde endometrial hazırlık endojen üretilen hormonlarla yapılırken donmuş-çözünmüş embryo transferlerinde dıştan östrojen ve progesterone kullanımı gerekir. Endometrium hazırlama protokollerinde klinik başarı açısından fark görülmezken yumurta toplama gününden önce progesterone başlanmasının gebelik başarısını düşürdüğü gözzlenmiştir. Progesteron desteği yumurta toplama günü yada ertesi günü başlanır.
Transfer sonrası hastalar günlük aktivitelerine dönebilir. Fiziksel aktivite yada dietin embryonun yapışma oranına yada gebelik oranlarına bir etkisi olduğu gösterilememiştir. Buna ragmen genel öneri olarak istirahat ve azalmış fiziksel aktivite önerilmektedir.
Transfer sonrası hafif lekelenme embryonun dışarı atılması değildir. Göğüs hassasiyeti, şişkinlik, ve kabızlık sık görülür. Bunlar artmış hotmon seviyelerine, luteal faz desteğinde kullanılan hormonlara veya ovaryan hiperstimulasyon sendromuna bağlı görülebilir. Embryo transferi sonrası kramplar eğer Rahim içi boşluğunda Rahim üst duvarına kateterle değilirse olur. Hafif kramp ve şişkinlik normal karşılanır. Eğer ağrı ve kramplar fazla ise enfeksiyon, ovaryan torsiyon, apendisit gibi sebepler gözden geçirilmelidir.
Gebeliğe kanda yükselen hCG düzeyinin tesbiti ile tanı konur. İlk kan testi yumurta toplandıktan en az 12 gün sonra yapılabilir.Çoğu merkezde daha geç testler yapılır. Yumurta toplama öncesi yapılan yumurta çatlatan hormon hCGyi 60-300 mIU/ml değerlere çıkarabilir ama 2 hafta sonra kandan temizlenir. Kanda yapılan bhcg testi sonuçlarını etkilemez. Seri hCG ölçümleri ile gebeliğin Rahim içinde olduğundan emin olunur.
Eğer hCG testi olumlu ise gebeliğin ultrasonda değerlendirilmesi gebeliğin adet ilk gününe göre 6. Haftasını bulur.bu yumurta toplamadan 4 hafta sonradır. Nadir olarak erken olumlu hCG tekrarlayan testlerde negative hal alabilir. Bu Rahim içi veya dışında kese görülmeden olabilir. Ardından adet gelir. Bu gebelik biokimyasal gebelik olarak adlandırılır. Gebeliğin tespitinden sonra vajinal kanama olması değerlendirilir, çoğunlukla kötü bir işaret değildir. Yumurta toplama sonrası 14.gün olumsuz hCG düzeyi başarısız tüp bebek siklusu ve gebeliğin olmayışı ile karakterizedir. Hasta ilaçlarını bırakır ve adet görür.
Yumurtlama desteğinin yani ovulasyon indüksiyonunun hayatı tehdit edici bir komplikasyonudur. Dışardan tüp bebek tedavileri için verilen yüksek doz yumurta büyütücü iğne ilaçları sonucu oluşur. Çoğu hastada ciddi yumurtalık büyümesi, çoklu yumurta kistleri, hemokonsantrasyon ve vücutta 3. Aralığa sıvı toplanması gibi değişiklikler görülebilir. Bu değişiklikler böbrek yetmezliği, hipvolemik şok, tromboembolik olaylar, akut rspiratuar distress sendromu ve nadiren ölüm görülebilir. Hafif derecede OHSS hastaların %25 inde hafif derecede gözükebilir. Hiperstimulasyonun bazı etkileri yaygın olarak görülebilir. Şiddetli OHSS görülme oranı tüp bebek sikluslarında %0.1-0.2 dir. İlk belirtiler ilaç kullanımının 5.ila 10. Günlerinde ortaya çıkar. OHSS aşikar bulguları olmasa bile tüp bebk sonrası gebe kalan hastalarda gebeliğin ilk üç ayında artan oranda artmış akciğer ve venöz tromboemboli riski gözükür. Pulmoner emboli riski tüp bebek gebelerinde normal gebelere göre 7 kat fazladır( onbinde 3/ onbinde 0.4). Hastalar thromboembolism bulguları konusunda uyanık olmalıdır.
Doğal siklus IVF de doğal gelişen yumurtanın hCG hormon ile ovulasyonu yani yumurtlaması sağlanır. Bu yumurtalarda implantasyon oranı daha yüksektir ama ilaçla büyütülen yumurtalara göre gebelik oranı daha düşük kalır. Bunun sebebi ilaçla büyütülen sikluslarda daha çok yumurta elde edilmesi ve embyo transfer edilmesidir. Transfer edilen embryo sayısını artırmanın doğal siklus IVF deki doğal ortamla karşılaştırıldığında daha fazla gebelik sağladığı görülmüştür.
Günümüzde çoğu merkez gibi bizde stimulasyon yapılan sikluslarda iyi prognozlu hastalarda tek embryo transferi uyguluyoruz. Doğal siklus IVF artık nadiren uygulanmaktadır. Bunun yerine düşük doz ilaç kullanarak yapılan yumuşak protokloller daha çok kullanılmaktadır.
Olgunlaşmamış yumurta hücresinin laboratuar ortamında olgunlaştırılması gelişen bir teknolojidir. Avantajı yüksek doz ilaç kullanımından kaçınılmasıdır. Yumurtalık hiperstimulasyon sendromundan koruyucudur. Hormon yan etkilerine daha az maruziyet vardır.
Tüp bebek sikluslarında toplanan yumurtaların %20 si olgun değildir. Bu nedenle işleme alınamaz. Doğal olgunlaşan yumurtalara göre laboratuar ortamında olgunlaştırılan yumurtaların gebelik oranları daha düşüktür.
Tüp bebek tedavilerinde artmış çoğul gebelik riski, erken doğum riski ve düşük doğum ağırlığı riski söz konusudur.
Bu sebep çoğunlukla net olarak bilinmez. Başarısızlık tüp bebek siklusunun herhangi bir aşamasında gerçekleşebilir. Foliküller azalmış yumurtalık rezervi nedeniyle gelişmeyebilir. Olgun bir yumurta teknik zorluklar yada yumurtalık konumu nedeniyle toplanamayabilir. Döllenme sperm anormallikleri, zona pellucidanın geçilememesi , yumurta bozukluğu yada yumurta aktivasyon yetersizliği nedeniyle gerçekleşmeyebilir.
Çoğu vakada embryo oluşmasına ragmen embryonun rahime tutunması sorunlu olabilir.
Embriyo kalitesi, endometrial reseptivite ve transfer verililiği embryonun tutunmasını etkileyen en önemli faktörlerdir.
Bu tedavilerin direkt olarak anneye olumsuz etkileri düşük olmakla beraber hormonal ilaç kullanımına bağlı aşırı yumurtalık stimulasyonu, yumurta toplama sırasında kanama komplikasyonları, tromboembolizm gibi pıhtılaşma sorunları, enfeksiyon, batın içine kanama, adneksial torsiyon denilen yumurtalığın kan akımının burulması sonucu kaybı, allerjik reaksiyonlar ve anestezi komplikasyonları görülebilir. Eğer işlem sonucu hasta gebe kalırsa hasta gebeliğin notmal riski ile karşılaşır.
Kısırlık tedavisinde kullanılan ilaçların yumurtalık kanseri riskini artırdığı öne sürülmüştür. Buna karşın kısırlığın kendisi zaten yumurtalık kanseri riskini artıran bir faktördür.
Genç, kısa süreli kısırlık hikayesi olan ve açıklanmayan kısırlığı olan hastalarda başarılı yada başarısız tüp bebek denemelerinden sonra doğal yolla gebe kalma olasılıkları vardır. Tüp bebek ile gebe kalan her 5 gebeden biri doğal yolla gebe kalabilir.
Tüp bebek tedavisininin dezavnatajları maliyeti, laboratuar ortamı gerektirmesi nedeniyle merkezi konumlarda uygulanabilmesi, yüksek doz ilaçların bazı yan etkileri, çoğul gebelik riskinin artmasıdır. Genç kadınlarda kısırlığın tedavi edilebilir nedenleri varsa tüp bebek öncesi diğer yöntemlerin denenmesi uygun olur. Endometriosis, açıklanamayan kısırlık gibi endikasyonlarda tüp bebek dışı tedaviler yada takiple gebe kalan kadınlarda mevcuttur.
Genel olarak tüp tıkanıklığı yada şiddetli erkek faktörü yoksa çiftlere tüp bebek öncesi üç kez aşılama önerilir. Yaşlı çiftlerde Tüp bebeğe geçiş daha hızlıdır. İzlem tedavisi yada düşük başarı sağalayan tedaviler yerine 40 yaş üstü bayanlara direkt tüp bebek önermek daha uygundur.
Merhaba benim vajinusmus sorunum var ama tüp bebek yöntemi ile hamile olma sansım varmıdır 38 yasında 12 yıllık evliyim
tüp bebek yapılabilir. ama takip sırasında vajinismus sorununuzda çözülebilir.
Hocam merhaba esim cam kemik hastasi genetik cocuga gecme olasiligi var tup bebek yaptirmak istiyoruz fiyat ne olur ?
Tüp bebekte Genetik danışmanlık ile PGD adı verilen embryo biyopsisi yapılmalı. Standard fiyata aranacak gen için yapılacak genetik çalışma maliyeti genetikle görüşüldükten sonra fiyat oluşur
Tüp bebek fiyatı nedir ogrenebilirniyim
Tüp bebek uygulama fiyatı Folikül takip, yumurta toplama ve embryo transferini kapsar
Tüp Bebek fiyatları yaklaşık olarak ne kadar tutuyor. Bilgi verebilir misiniz. Eşimin yaşı 38. Hiçbir sıkıntı gözükmüyor. Şans oranımız nasıl olur sizce.
Merhaba . Tüp bebek görüşmelerimizde uygulama paket fiyatlarımızı bildiriyoruz
Oyu günler bizde denedik g-o-n-a-l f 450 kullandık ve menagon ilk 4 gün sonunda doktor yumurtalar gelişmedi diye ikinci seferde aynı ilacdan tekrar denedik 5 günde doktorumuz yumurtalar ilaca cevap vermedi diye tedaviyi sonlandırdı ve devamında artık menapoza girmen yakın deyip bıraktı tedaviyi yaş 43 eşimin benimde aynı ıyi günler
Yumurta rezerviniz zayıfsa Folikül elde edilemez
Tüp bebek için fiyat araştırıyoruz
Merhaba. Tüp bebek için fiyatlarımız adetle başlayan muayene, Folikül takibi, yumurta toplama ve transferimiz için paket halindedir . Bu fiyata ilaç ve embryo dondurma dahil değildir. 2019 yılı itibariyle fiyatlar güncellenmektedir
Hocam benim ikinci evliliğim ilk eşimden çocuğum yok ikinci eşimin ilk evliliğinden çocuğu var ama benim yine olmuyor dk tüp bebek dedi devlet bu durumda karsilarmi
eşinizin çocuğu olduğu için reddedilebilir ama ortak çocuk olmadığını belirterek başvurabiirsiniz
Merhaba hocam Dört yıldır evliyim tüplerim açık biraz iltihabim vardı oda bitti suan hiçbir sıkıntımız yok eşimin Spermleri de çok iyi ama yinede çocuğumuz olmuyor ne yapmalıyım bana yardımcı olun lutfen
Siz ve eşinizin kısırlık ile ilgili tahlilleri incelemesi yapılmalı
Tüp bebek tedavisi fiyatınız ortalama ne kadar tutuyor acaba?
İşlem takip, tedavi, tahlil, yumurta toplama ve transferi kapsamaktadır . İlaç ve ek embryo dondurma, biopsi işlemlerini kapsamamaktadır.
Meraba ben ikiz tup bebek ve tek tup bebek fiyatlarini ogrene bilirmiyim
İkiz yada tek tüp bebek fiyatı aynıdır. İlaç hariç ultrasonla Folikülit takibi, tahliller,yumurta toplama ve transferi kapsamaktadır . Adetli olarak2.-3.günü takibe başlanmaktadır
44 yaşindayim tüp bebek yaptim olmadi eşimde51 yasinda ikimizde ilk evlilik esim cocuk cok istiyor devlet karsilarmi 3yildir evliyiz gelirsek nerde kalcaz ücretsiz yeriniz varmi allah razi olsun
merhaba. konaklama ayarlarız ama ücretli olur. geblik oranı sizin yumurta rezervinize göre değişir.
hocam ben 5 yıllık evliyim. evliliğimin 2. senesinde normal yolla hamile kaldım ve bebeğim üçüncü haftasında düştü. daha sonra doktora gittiğimde polikistik over olduğunu söyledi. 3 senedir çocuk istiyoruz.eşime sperm testi yapıldı. sperm sayısının iyi olduğunu söylediler. doktor tüplerime baktı kapalı olduğunu söyledi tüplerimi açma yoluna gittiler. bir tanesi açıldı. normal yolla tekrar çocuk yapmak istedik fakat daha sonra kist olduğu ortaya çıktı iki defa kistimi iğneyle aldılar. doktor klomen verdi . fakat hamile kalmadım. tekrar tüplerimin kapalım olabileceğini söylediler. tekrar normal yolla hamile kalabilir miyim
Merhaba. Bu konuda yapılacak muayene ve testlerden sonra net cevap verebiliriz
Fiyat ne kadar fiyat
Merhaba . Tüp bebek siklusu takip , yumurta toplama, embryo transferi dahil paket halinde ilaçlar hariç olarak fiyatlandırılmaktadır
Merhaba hocam benim ikinci tup bebek denemem 12. Gün 937 cıktı 14 gün 2541 16 gün 5195 ama bugün kasık ağrılarım var ve kahverengi lekelenmem oldu ilk tedavim biokimyasal oldu çok korkuyorum sizce nedendir lekelenme iyi aksamlar
Embriyonun Yapışma kanaması olabilir, ultrason ile muayene yapılmalı
merhaba,bundan 9 sene önce ilk tüp bebek denememle 1 kız çocuk sahibi oldum şimdi 2.çocuğu istiyorum şu an 45 yaşındayım herhangi bir sorunum yok sadece vakit kaybetmemek adına tüp bebek yaptırmıştım tekrar tutma yüzdesi nedir ve bana kaça malolur
Yumurta rezervine dair yapılacak testlerden sonra net bir şey söyleyebiliriz
Hocam benim ilk evliliğinden 4 çocuğum var tuplerimi baglattirdim ama şimdi tekrar evlilik yaptım eşim bebek istiyo tüpleri açtırma ihtimalim varmı yada tekrar nasıl bebek sahibi olabilirim
Merhaba. 2 seçeneğiniz var. Tüp bebek yaptırmak yada kanalların tekrar açılması. Yaşınız ileri ise tüp bebek Dah mantıklı gözüküyor . Yaşınız gençse tüp açma önerilebilir
Merhaba hocam ben 21 yaşındayım polikistik over sendromum var eşim varikosel ameliyatı oldu sperm sayısı 1 milyon normal yolla çocuk sahibi olmamız mümkün mü yoksa tüp Bebek mi yaptirmaliyiz
Hareketli sperm sayısı4-5 milyonun altında kaldığında aşılama tedavisi yeterli olmaz, tüp bebeğe geçilmelidir
Hocam ben 20 yasindayim polikistik overim 4 yillik evliyim klomen tedavisi gordum cocugum olmadi hsg istediler yaptirdim tuplerimin ikiside kapali cikti tup bebek onerdi doktorum esimde H ic bi sorun yokmus yaptirsam tutar mi bi de fiyatini soylermisiniz hocam bana bi yardimci olun lutfen
Merhaba . Öncelikle laparoskopi ile kontrolü yapılmalı, açılmaya çalışılmalı
Merhabalar. Yaklaşık 1 senedir bebek yapmak için uğraşıyoruz düzenli öncesinde düzenli giden bir adet dongum vardı. Bebek yapmaya karar verdikten sonra ra düzensizliklerin başladı sürekli ilaçlarla regli olmaya başladım.ve sonunda polikistik overlerim oluştu. Doktorum iki kutu menogon kullandıktan sonra çatlama iğnesi yaptı ama sonuç alamadık. Benim tüplerimde nede eşimde bir sorun yok. Bi iki denemeden sonra tüp bebek önerdiler ne yapmam gerekiyor lütfen yardımcı olur musunuz? (Yasim 29)
Eşinizin sperm değerleri ve tüpleriniz iyi ise yakın yumurtlama takibi ile gebelik sağlanır
hocam benim eşimin her iki tüpüde kapalı yaşlarımız 36 tutma olasılığı varmı varsa bizim ne yapmamız lazım
Her 2 tüp kapalıysa öncelikle tüplerin durumu , açılabilirliği değerlendirilir. Değerlendirme sonucuna göre laparoskopi yada tüp bebek önerilir
Hocam kolay gelsin eşim ve ben 28 yaşındayız 3 yıllık evliyiz çocuğunuz olmuyo muayene olduk hem eşim hem ben hicbir sorun gözükmuyo tüp bebek yaptirmalimiyiz
Sizin ve eşinizin tüm tahlilleri yapıldıktan sonra aşılama yada tüp bebek değerlendirilir
45yasimdayim tüp bebek denemelimiyim
Şansınız tüp bebekle %4.ama yinele yumurtalık rezerv değerlendirmesi yaptırabilirsiniz
Hocam benim tüplerin ikiside kapalı. Ben 20 yasindayim kocaminda sadece sperm hızı ydı galiba 10 milyonun üzerinde olması gerekiyormus ama 8 milyanda bana tüp bebek dediler. Yapilirsa tutma olasılıgı nedir. Tüp bebekle ilgili benim anlayacağım dilden de anlatabilirmisiniz simdiden tesekkur ederim bide fiyatini soylerseniz
Merhaba . Tüpleriniz kapalı olması nedeni nedir. Yaşınız çok genç. Tüpler fonksiyonelliği yitirilmişse tüp bebek uygulanır . Eşiniz sperm değerleride normal gözükmüyor daha detaylı incelenmeli
Copyright 2024 Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Ankara Prof. Dr. Önder Koç. Tüm Hakları Saklıdır.
web tasarım