Bazı anneler bebeklerini 13-16 hafta gibi erken dönem hareket hissettiğini belirtir. Buna ilk fetal hareketlerin hızlanması denir ve genellikle canlanma olarak açıklanır. Barsak gazı veya bebeğinizin hareketleri olup olmadığını belirlemek zor olabilir, ama yakında bir ritm fark etmeye başlanacaktır.
İkici kez anne olanlar ilk olarak gebe kalanlara göre bu hareketleri daha erken hisseder. Bazı anneler, ilk hamileliğin özellikle 18-20. Haftalarına kadar hareket hissetmiyor olabilir. Her kadının ve her hamileliğin farklı olduğunu unutmamak gerekir, bu yüzden Hareketin ilk algılanması, 13-25 hafta arasında değişen zaman aralığında olabilir.
Bebek gerinerek uzuvlarını kasıp gevşetir. Hamilelik boyunca tekme, yumruk ve yuvarlanma gibi harketlerihissetmeye başlayacaksınız. Bebeğiniz ayrıca gürültü ya da duygularınız karşılık verip hareket ettğini farkedebilirsniz.
Eğer bebeğiniz siz rahatsız bir pozisyonda bulunduğunuzda da kıvranmaya başlar. Yediğiniz bazı gıdalar da bebeğinizin daha aktif olmasına neden olabilir, ve uyku/uyanma döngüsü takip ederek tespit edebilirsiniz.
Bebeklerinin ilk hareketini yada kıpırdanışını çoğu anne heyecanla bekliyor. Hamileliğimin 18-25 hafta arasında bir ara, anneler hareketi hissetmeye başlayabilir. İlk kez gebe kalan anneler için 25. haftaya yakın geç oluşabilir. ikinci ya da üçüncü kez gebe kalan annelerde-18 haftada duyulabilir.
Eğer ne hissettiğinizden emin değilseniz panik yapmayın. Barsak Gazı ve gerçek bebek hareketini ayırt etmek birkaç hafta için zor olabilir. Yavaş yavaş bebeğinizin en aktif olduğu zamanı, bebeğinizin uyku ve uyanma döngülerini öğreneceksiniz, ve neler aktivite edici ve hareket tetikleyici olduğu öğrenilir.
Bebeğinizin hareketlerine duyarlı olmak önemli değişiklikleri fark etmekte yardımcı olacaktır. Bebeğinizin tekmelerini saymak, yüksek riskli gebelikler için tavsiye olunsada 28 hafta başından itibaren fetal hareketleri saymak tüm gebelikler için yararlı olabilir.
Genellikle, anneler bebeklerini, çok soğuk bir şey içme, ya da fiziksel aktivite sonrası tatlı yemek ya da bir şeyler yedikten sonra en aktif olduğunu. Ayrıca annenin kan şekeri seviyesi azaldığında gece yatmadan daha aktif olabilir.
Tekme sayımı yapmak için zaman ayırdığınız da bu olay anne bebek arasındaki bağı teşvik edecektir. Bebeğiniz genellikle en aktif olduğu bir dönemde rahat bir pozisyon bulmakla başlayın. Bazı anneler kollarını karınlarına tutup destekleyerek bir pozisyonda oturmayı tercih eder. Diğer anneler bebeklerini izlemek için en rahat ve en etkili buldukları sol yanlarına yatmayı tercih ediyor. Vücut Sol yan yatarken de daha aktif bir bebeğe yol açabilecek en iyi dolaşımı sağlar.
İdeal olarak, 2 saat içinde en az 10 hareketleri hissetmeniz beklenir. Muhtemelen daha az zamanda 10 hareketi hissedebilirsiniz..
Eğer yukarıdaki önerileri takipediyorsanız ve günün sonunda 10 tekme hissettmemişseniz, birkaç saat bekleyin ve tekrar deneyin. Eğer ikinci kez denedikten sonra, 2 saat içinde 10 hareketleri hissetmiyorsanız doktorunuza başvurmalısınız.
Copyright 2024 Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Ankara Prof. Dr. Önder Koç. Tüm Hakları Saklıdır.
web tasarım