Gebelik ve doğum fizyolojik bir süreçtir. Çoğu sağlıklı kadın tıbbi tedaviye gerek kalmaksızın bu süreci geçirir. Bir kısmı ise tıbbi tedaviye ihtiyaç duyar. Ankara'da bizim ya da kadın doğum uzmanın amacı tıbbi tedaviye ihtiyacı olacak anneleri tespit etmek, oluşabilecek sakatlık ve ölüm olaylarının önüne geçmektir. Bir kısım anneye, ilk kadın doğum muayenesinde tanı konurken, bir kısmında problem gebeliğin ilerleyişi ile ortaya çıkar. Bu problemler kadın doğumda ya da lohusalıkta da karşımıza çıkabilir. Kadın doğum uzmanı problemleri erken ya da başlama aşamasında farkedip gereken önlemleri almasıdır.
Doğuma hazırlık süreci çiftler arasında gebelik kararı verildikten sonra 3-4 aylık bir süreçte kadının gebeliğe gerek sistemik hastalıkları gerekse de vitamin ve demir depoları açışından araştırılması uygun olur. Genetik riskler, çocuğa geçebilecek enfeksiyon riskleri değerlendirilir. Anne ve babanın ortak meyvesi olacak çocuklarında ortaya çıkabilecek hastalıkların önceden tespit edilmesi gebelikte ve doğum sürecinde karşılaşılabilecek olumsuzluklara karşı hazırlıklı olunmasını sağlar. Gebelik hazırlık hastayla yapılacak gebelik öncesi görüşmeleri ve gebeliğin planlanmasını önemser. Eşle olan kan uyuşmazlıkları, genetik bozukluk taşıyıcıları, lupus profili pozitif olan ve düşük yapma ihtimali yüksek hastalar, şeker ve tiroid bozukluğu olan hastalar, kanda enfeksiyon taşıyıcılığı varlığının doğum öncesi tespiti önerilir.
Doğumda amaçlanan bakımın başarısı iyi bir gebelik planlaması ile gerçekleşebilir. Hastayı takip eden kadın doğum doktoru veya kadın doğum uzmanı tarafından daha önceki doğumların, özellikle zor, travmatik doğumların hikayesi, doğan çocuk kiloları kaydedilmelidir. Servikal smear dediğimiz tetkikle Rahim ağzı anormallikleri tespit edilip, tedavi edilmelidir. Kızamıkçık kontrol edilmeli, eksik aşılar tamamlanmalıdır. Şeker hastalığı varsa şeker seviyesi gebelik öncesi düzenlenmelidir. Sara hastalarında gebeliğe uygun ilaçlara geçilmelidir.
Ankara ilindeki kliniğimizde, doğumda ilk kadın doğum muayenesi; gebe kaldıktan sonra ilk kadın doğum muayenesinde amaç hastanın önceki doğum, düşük, geçirdiği ameliyatlarla (sezaryan, miyomektomi),devam eden hastalığı (hipertansiyon, şeker, kalp hastalıkları, böbrek, hastalıkları pıhtılaşma artırıcı hastalıklar) sürekli aldığı ilaçlar ile ilgili hikayesini almak, gebelikte ortaya çıkabilecek risk faktörlerini ortaya koymaktır. Kadın doğum uzmanı, yaşam tarzı değişiklikleri ile ilgili önerilerde bulunur.
Copyright 2024 Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Ankara Prof. Dr. Önder Koç. Tüm Hakları Saklıdır.
web tasarım